HJCH HSCH SRBCH STAR Acta Non Verba "Mira"

Származás:

Születési dátum: 2019. 04.20.
Fajta: Szlovák drótszőrű vizsla (Slovenský hrubosrstý stavač)
Tenyésztő: Peter Bíly
Generáció: F4
Csípőizületi dysplasia szűrés: HD-0 (mentes)

 

Eredmények:

MUNKA

Képességvizsga (KV)

Alapvizsga (AV)

Vadászati alkalmassági vizsga (VAV)

 

KIÁLLÍTÁS

3*HPJ

7*CAC

4*CACIB

10*HFGY/BOB

Hungária Junior Champion (HJCH)

Hungária Show Champion (HSCH)

Champion Serbie De Beaute

 

Törzskönyv:

 

Jelleme:

Már kölyökként is érezhető volt, hogy Mira rendkívül kiegyensúlyozott, idegrendszerileg stabil kutya.
8 hetes korában a 300km-es úton Szlovákiából hazafelé szinte végig aludt. Mikor megálltunk, gyorsan elvégezte a dolgát, majd hagytam, hogy felfedezze az erdő szélét. Bátran eltávolodott és az első hívó szóra azonnal jött, mintha mindig is hozzám tartozott volna.
Hazaérkezésünkkor bemutattam a weimari vizsla falkámnak, rögtön beilleszkedett és felszabadultan játszott velük.
Mivel nem csak családtagnak, hanem vadásztársnak is választottam őt, így már a kezdetektől folyamatosan jártuk az erdőt, mezőt, legtöbbször csak kettesben, máskor 4 éves kislányom társaságában, olykor az egész falkával.


Bátor, felfedező kölyökként otthonosan mozgott minden környezetben, terepen és városban is. Hirtelen zajok, sűrű forgalom sem zavarta.
Fokozatosan, játékosan vezettem be a vadászkutya feladatokat, amiket egész kicsi korától szívesen végrehajtott, 1,5 éves koráig több vizsgát is sikeresen teljesített.

 


Nyitott, barátságos természetével azonnal mindenkinek belopta magát a szívébe, így amerre jártunk, mosolyogtak rá, simogatták az emberek; mikor meghívást kaptunk a közeli szociális otthonba, ott a lakókat vidította fel.
Járt már általános iskolában is, ahol imádták a gyerekek és Mira is élvezte, hogy egyszerre sok hangos gyerek zsongja körül.


Rendkívüli alkalmazkodó viselkedése eleinte még engem is meglepett. Ha munkáról, feladatról volt szó, már kölyökként is teljes odaadással dolgozott, de ha például egy étteremben csak feküdnie kellett a lábamnál, akkor ő volt a nyugalom példaképe.

És ez így van a mai napig.
Az egész napos - számára talán unalmas - kiállításokon képes mindvégig nyugodtan, csendben nézelődni, pihenni, a vadászatokon pedig megállás nélkül dolgozni, amíg csak feladata van.
Kutyákkal vadászatokon közömbös, egyébként barátságos, játékos, sosem kötekedő.
Munkában kitartó, könnyen és szívesen tanul. Kitűnő szaglását mindenki dicséri. Vadfajokkal nem válogatós, fogása puha, dúvaddal szemben viszont erélyesen lép fel.


Gyerekekkel kifejezetten kedves, szeretete nem tolakodó, így igazán sosem kellett amiatt aggódnom, hogy a pillanat hevében felborítja a kislányomat.
Nagyon könnyen kezelhető, a feladatokat még kislányommal is szívesen végzi.


Mira igazi családi kutya és szenvedélyes vadásztársam.